Felvételi a Kisképzőbe

Tájékoztató a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégiumba jelentkezésről
és a felvételi vizsgákról

Módosítva: 2016. március 9., 10.57

Tisztelt Felvételizők!

Kérjük, hogy azok a jelentkezők, akik rajztanfolyamra jártak de nem vettek fel, a belépőkártyáikat adják le a portán.
Köszönjük!

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium
2016/2017-es tanév
9. évfolyamába felvételt nyert tanulók névsora itt olvasható »»

TÁJÉKOZTATÓ

Az iskola teljes neve: Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium
OM azonosító kódja: 035452,
az intézmény telephely kódja: 001.

Kérjük töltsék le és olvassák el figyelmesen
a részletes Felvételi tájékoztatót!

Részletes
Felvételi tájékoztató:


Részletes Felvételi tájékoztató
letölthető formátumban

[315K]

Átjelentkezési lap:


Átjelentkezési lap
letölthető formátumban

[ 27K]

Jelentkezés és felvételi vizsga

Iskolánkba a 8. évfolyamot befejező gyermekeket várjuk, a más középiskolába járó, 9. évfolyamot megismételni kívánók átjelentkezési eljárás keretén belül jelentkezhetnek.
Nekik csak a pályaalkalmassági fordulón kell részt venni.

1.

Az első forduló:

Erre a központi vizsgára minden diák önállóan, saját általános iskolájában jelentkezik, és ezt a jelentkezési lapot küldi meg abba a középiskolába, ahol a központi felvételi vizsgát szeretné megírni.

A központi felvételi vizsgára 2015. december 8-ig kell jelentkezni!

A helyszín egy tetszés szerinti iskola, ahol ilyen vizsga szervezését meghirdették.

A vizsga 2016. január 16-án 10 órakor lesz abban az iskolában, ahová a jelentkezési lapot a tanuló leadta

Az általános iskola által kitöltött JELENTKEZÉSI LAPOT a második fordulóra 2016. február 15-ig kell leadni, vagy elküldeni az iskolánk címére:
(1093 Budapest, Török Pál utca 1.)

2.

Alkalmassági felmérés:

2016. február 22-26. (hétfő-péntek) között névre szólóan, megadott időben történik, ami az Iskola www.kiskepzo.hu honlapján lesz olvasható.

Postán senkit nem értesítünk!

A felvételi második fordulója egy komplex szakmai-rajzi alkalmasságot mérő feladatsor, melyet otthonról hozott munkákkal kell kiegészíteni.

A központi írásbelin elért eredmények és a második forduló alkalmával megállapított szakmai-rajzi alkalmasság után alakul ki a végleges sorrend, amiből a csúcszsűri a szakokra való jelentkezés figyelembevételével a felvettek névsorát összeállítja.

Az iskola fenntartja magának azt a jogot, hogy a felvételizőt beszélgetésre behívja a felvételi második fordulója után, ha szükségesnek érzi.

A szakmai alkalmassági felvételire a következő eszközöket szükséges hozni:

A szakmai-rajzi alkalmasságot mérő feladatsor feladatai:

  1. csendélet (asztalka vagy hokedli forgástesttel) perspektivikus ceruzarajza (50 perc)
  2. csendélet színes technikával (akvarell, pasztell, színes ceruza választható) (60 perc)
  3. portré élő modellről (fej rajzolása ceruzával) (60 perc)
  4. „kreatív feladat” (30 perc)

Az otthoni mappa tartalmára vonatkozó információk és beadásuk menete:

3 db A/3-as méretű (vagy A/3-as oldalra rendezett) otthon készült munkákat bemutató lapot kell beadni, technikai megkötés nélkül. (A lapokon szerepelhetnek rajzok, festmények, alkotásokról készült fotók stb. Elfogadunk 1:1-es színes másolatot is.) Mivel az alkalmassági vizsgán a jelentkező rajzi képességeit mérjük, ezért az otthoni munkák között ajánlott, ha a rajzokon kívül egyéb szakmai tevékenységéről árulkodnak az otthoni munkák. (Pl. fényképek plasztikus/kézműves munkákról, nem látvány alapján készült rajzok, fotográfia stb.)

Amennyiben a felvételiző 3-nál több A/3-as méretű otthoni munkát bemutató lapot hoz magával, a képességvizsgát felügyelő tanár segít a 3 db beadandó lap kiválasztásában.

A/3-as méretnél nagyobb munkát nem áll módunkban bevenni! Ha a munka paszparturázott, az sem haladhatja meg az A/3-as méretet!

A fel nem vett tanulók otthon készült munkáit a felvételi eljárás után, – a titkársággal telefonon történt időpontegyeztetés után – kérésre visszaadjuk. A felvételi rajzokat 2 évig őrizzük meg.

A 2015/2016-os tanévben
iskolánkban 10 szakosztály indul:

001 Mozgókép- és animácókészítő szakosztály
002 Fotográfus és fotótermék-kereskedő szakosztály
003 Grafikus szakosztály – Grafikus/könyvtervezés specializáció
004 Festő szakosztály
005 Szobrász szakosztály
006 Kerámiaműves szakosztály
007 Ötvös (fémműves) szakosztály
008 Üvegműves szakosztály
009 Textilműves szakosztály
010 Divat- és stílustervező szakosztály

Budapest, 2015. október


Szűcs Tibor
igazgató

Egy kis segítség a felvételi második fordulójához ...

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában jelenleg 10 szakosztály működik:

001 – Mozgókép- és animációkészítő szakosztály,

ahol a diákok a mozgóképpel (video) való ismerkedés és a látványtervezés alapjai mellett megismerkednek az animáció, a számítógépes animáció és a rajzfilmkészítés alapjaival is.

002 – Fotográfus és fotótermék-kereskedő szakosztály,

ahol a tanulók, megismerve a fotó sajátos formanyelvét, felkészülnek a fotóriport, az illusztráció, a műszaki és reklámfényképezés és a képzőművészeti fotóhasználat területén való sikeres működésre. A legkülönbözőbb helyszíneken és témákban készített felvételeik kidolgozása során megismerik a hagyományos és elektronikus, digitális képfeldolgozási technikákat, az ahhoz szükséges számítástechnikai ismeretekkel együtt. Mindemellett a növendékek áttekintik a fotóművészet történetét, és a fotográfia olyan társterületeit, mint például az újságok, kiadványok tördelése, és a képszerkesztés.

003 – Grafikus szakosztály,

ahol a tananyag felöleli a reklámgrafikai műfajok (plakát, csomagolás, illusztráció, stb.) és a sokszorosító grafikai eljárások (rézkarc, linómetszet, kőnyomat, stb.) technikai és elméleti alapjait, ide értve természetesen a legújabb számítógépes grafikai ismereteket is. Az iskolában tanítunk könyvtervezési ismereteket is, ahol a diákok megismerik a könyv történetét, a különféle kötésmódokat, bőrdíszítő technikákat, az alapfokú restaurálást. A tervezési feladatok során könyveket, borítókat terveznek, és megismerkednek a könyvet felépítő anyagfajtákkal (papír, bőr, vászon).

004 – Festő szakosztály,

ahol a tanulók megtanulják az építészettel kapcsolatos "murális" műfajok és technikák (mozaik, freskó, szekkó, tűzzománc, üvegablak, stb.) elméleti és gyakorlati alapismereteit, és kiemelten foglalkoznak táblakép festéssel is.

005 – Szobrász szakosztály,

ahol a tanulók a különösen fontos mintázáson túl foglalkoznak gipszöntéssel, makett készítéssel, kőfaragással, különféle formázásokkal, sokszorosítással és bronzöntéssel.

006 – Kerámiaműves szakosztály,

amelynek tanulói megtanulják a korongozást, felrakást, mintázást, öntést és mázazást, és foglalkoznak a szakma anyag-, technológiai- és történeti ismereteivel.

007 – Ötvös (fémműves) szakosztály,

ahol a tanulók ötvösmunkákat terveznek, és megtanulják az azok kivitelezéséhez szükséges fémműves technológiák gyakorlati alkalmazását.

008 – Üvegműves szakosztály,

ahol a diákok megismerik az üveg megmunkálásának lehetőségeit, a formatervezés alapjait, és tágabb értelemben az üveg, mint speciális tulajdonságokkal rendelkező anyag használatát, ide értve a melegüveggel való foglalatosságot is, melyhez iskolánkban (az országban egyedülálló módon) üveghuta is rendelkezésre áll.

009 – Textilműves szakosztály,

ahol a tanulók megismerkednek a korszerű kézműves- és gyári technológiákkal (batikolás, dúcnyomás, síkfilmnyomás, gobelin- és szőnyegszövés, nyüstös szövetek készítése, szabás-varrás, stb.). Mindezt rajzi- és formatanulmányok, modellrajz, a textilművészet története a kezdetektől a modern törekvésekig, textiltervezési és mintatervezési alapismeretek egészítik ki.

010 – Divat- és stílustervező szakosztály,

iskolánk legfiatalabb szakja, nagy múltú bőr szakunkból alakult ki. A szakosztály hangsúlyt fektet nem csak a ruházatra, hanem az öltözködés kiegészítőinek megtervezésére egyaránt, valamint mindezek kivitelezésére is. (szerkesztés, modellezés, makettezés, varrás, díszítő technikák) A divat-és stílustervező szakembernek rálátása van az öltözködés történetére és a mai trendekre, a különböző tradicionális és modern technológiákra, valamint ismeri és alkalmazni tudja a tervezés szempontjait. Divat-stílusoknak, divatirányzatoknak megfelelő kollekciókat állít össze a megrendelő elképzeléseit figyelembe véve.

Az Iskolánkban folyó szakképzés támogatása »»

Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája
1093 Budapest, Török Pál u. 1. | Telefon: 217-6833, 217-5180; Fax: 217-5180 | info@kiskepzo.hu
© 2007–2016