Felvételi a Kisképzőbe

Tájékoztató a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégiumba jelentkezésről
és a felvételi vizsgákról

A Tájékoztató a 2015/2016-os tanévre vontakozik.

Figyelem!

Módosítva: 2015. február 27., 00.00

Figyelem!

A felvételi vizsga 2. fordulójának (rajzi alkalmassági vizsga) időpontja:

2015. február 23-26.(hétfő-csütörtök)

A felvételizők naponkénti beosztása itt olvasható

TÁJÉKOZTATÓ

Az iskola teljes neve:
Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium
OM azonosító kódja:
035452,
az intézmény telephely kódja:
001.

Felvételi szabályzat:


Felvételi szabályzat letölthető formátumban
[ 62K]

Jelentkezés és felvételi vizsga

Iskolánkba elsősorban a nyolcadik évfolyamot befejező gyermekeket várunk az egész ország területéről, de felvételizhetnek olyan diákok is, akik már valamelyik középiskola kilencedik évfolyamába járnak.

1.

Az első forduló:

Erre a központi vizsgára minden diák önállóan, saját általános iskolájában jelentkezik, és ezt a jelentkezési lapot küldi meg abba a középiskolába, ahol a központi felvételi vizsgát szeretné megírni.

A központi felvételi vizsgára 2014. december 9-ig kell jelentkezni!

A helyszín egy tetszés szerinti iskola, ahol ilyen vizsga szervezését meghirdették.

A vizsga 2015. január 17-én 10 órakor lesz abban az iskolában, ahová a jelentkezési lapot a tanuló leadta.

Az általános iskola által kitöltött JELENTKEZÉSI LAPOT a második fordulóra 2015. február 13-ig kell leadni vagy elküldeni az iskolánk címére:
1093. Budapest, Török Pál utca 1.

2.

Alkalmassági felmérés:

2015. február 23–26. (hétfő–csütörtök) között névre szólóan, megadott időben történik, ami az Iskola portáján kifüggesztett listán és a www.kiskepzo.hu honlapon 2015. február 21-től elolvasható.

Postán senkit nem értesítünk!

A felvételi második fordulója egy komplex szakmai-rajzi alkalmasságot mérő feladatsor, melyet otthonról hozott munkákkal kell kiegészíteni.

A szakmai alkalmassági felvételire a következő eszközöket szükséges hozni:

A szakmai-rajzi alkalmasságot mérő feladatsor feladatai:

  1. csendélet (asztalka vagy hokedli forgástesttel) perspektivikus ceruzarajza (60 perc)
  2. csendélet színes technikával (akvarell, pasztell, színes ceruza választható) (50 perc)
  3. portré élő modellről (fej rajzolása ceruzával) (50 perc)
  4. „kreatív feladat” (30 perc)

Az otthoni mappa tartalmára vonatkozó információk és beadásuk menete:

3 db A/3-as méretű (vagy A/3-as oldalra rendezett) otthon készült munkákat bemutató lapot kell beadni, technikai megkötés nélkül. (A lapokon szerepelhetnek rajzok, festmények, alkotásokról készült fotók stb. Elfogadunk 1:1-es színes másolatot is.) Mivel az alkalmassági vizsgán a jelentkező rajzi képességeit mérjük, ezért az otthoni munkák között ajánlott, ha a rajzokon kívül egyéb szakmai tevékenységéről árulkodnak az otthoni munkák. (Pl. fényképek plasztikus/kézműves munkákról, nem látvány alapján készült rajzok, fotográfia stb.)

Amennyiben a felvételiző 3-nál több A/3-as méretű otthoni munkát bemutató lapot hoz magával, a képességvizsgát felügyelő tanár segít a 3 db beadandó lap kiválasztásában.

A/3-as méretnél nagyobb munkát nem áll módunkban bevenni! Ha a munka paszparturázott, az sem haladhatja meg az A/3-as méretet!

A fel nem vett tanulók otthon készült munkáit a felvételi eljárás után, – a titkársággal telefonon történt időpontegyeztetés után – kérésre visszaadjuk. A felvételi rajzokat 2 évig őrizzük meg.

A központi írásbelin elért eredmények és a második forduló alkalmával megállapított szakmai-rajzi alkalmasság után alakul ki a végleges sorrend amiből a csúcszsűri a szakokra való jelentkezés figyelembevételével a felvettek névsorát összeállítja.

Az iskola fenntartja magának azt a jogot, hogy a felvételizőt – ha az iskola ezt szükségesnek érzi – a felvételi második, alkalmassági fordulója után beszélgetésre behívja.

A szóbelire behívottak névsora 2015. március 2-től lesz olvasható a honlapon.
A szóbelik 2015. március 5-7-e között lesznek.

A felvételi űrlapon alapos meggondolás után kell megjelölni azt a (legalább!) három szakot, ahová a gyermek első, második és harmadsorban kéri magát.

A 2015/2016-os tanévben
iskolánkban 10 szakosztály indul:

01 Mozgókép- és animácókészítő szakosztály
02 Fotográfus és fotótermék-kereskedő szakosztály
03 Grafikus szakosztály – Grafikus/könyvtervezés specializáció
04 Festő szakosztály
05 Szobrász szakosztály
06 Kerámiaműves szakosztály
07 Ötvös (fémműves) szakosztály
08 Üvegműves szakosztály
09 Textilműves szakosztály
10 Divat- és stílustervező szakosztály

Még sikeres felvételi esetén sem tudunk garanciát vállalni az elsőnek beírt szakra, de a megjelöltek közül valamelyiket mindenképpen igyekszünk tiszteletben tartani. Ebből következik az is, hogy esetleg jelentős előnyt élvez az a jelentkező, aki kevésbé ostromolt szakot is megnevez, és különösen az, aki minél több szak megjelölésével jelzi, hogy a felvételi zsűri belátása szerint szinte bármely szakra való beosztását kézséggel elfogadja.

Fontos tudni, hogy a közismereti tárgyakból elfogadhatatlanul gyenge előképzettségű tanulókat esetleges jó rajzi képességek esetén sem veszünk fel. Iskolánk művészeti jellege nem mentesíti diákjainkat attól, hogy a magyar középiskolák számára meghatározott közismereti tudásszintet elérjék, hiszen nincsen számukra könnyített érettségi. A szakórák nagy száma miatt itt a tanulás nehezebb feladat, mint egy általános gimnáziumban.

Budapest, 2014. november


Szűcs Tibor
igazgató

Egy kis segítség a felvételi második fordulójához ...

A rajzi felvételi feladatai:

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában jelenleg 10 szakosztály működik:

01 – Mozgókép- és animációkészítő szakosztály,

ahol a diákok a mozgóképpel (video) való ismerkedés és a látványtervezés alapjai mellett megismerkednek az animáció, a számítógépes animáció és a rajzfilmkészítés alapjaival is.

02 – Fotográfus és fotótermék-kereskedő szakosztály,

ahol a tanulók, megismerve a fotó sajátos formanyelvét, felkészülnek a fotóriport, az illusztráció, a műszaki és reklámfényképezés és a képzőművészeti fotóhasználat területén való sikeres működésre. A legkülönbözőbb helyszíneken és témákban készített felvételeik kidolgozása során megismerik a hagyományos és elektronikus, digitális képfeldolgozási technikákat, az ahhoz szükséges számítástechnikai ismeretekkel együtt. Mindemellett a növendékek áttekintik a fotóművészet történetét, és a fotográfia olyan társterületeit, mint például az újságok, kiadványok tördelése, és a képszerkesztés.

03 – Grafikus szakosztály,

ahol a tananyag felöleli a reklámgrafikai műfajok (plakát, csomagolás, illusztráció, stb.) és a sokszorosító grafikai eljárások (rézkarc, linómetszet, kőnyomat, stb.) technikai és elméleti alapjait, ide értve természetesen a legújabb számítógépes grafikai ismereteket is.
Grafikus/könyvtervezés specializáció
ahol a diákok megismerik a könyv történetét, a különféle kötésmódokat, bőrdíszítő technikákat, az alapfokú restaurálást. A tervezési feladatok során könyveket, borítókat terveznek, és megismerkednek a könyvet felépítő anyagfajtákkal (papír, bőr, vászon).

04 – Festő szakosztály,

ahol a tanulók megtanulják az építészettel kapcsolatos „murális” műfajok és technikák (mozaik, freskó, szekkó, tűzzománc, üvegablak, stb.) elméleti és gyakorlati alapismereteit, és kiemelten foglalkoznak táblakép festéssel is.

05 – Szobrász szakosztály,

ahol a tanulók a különösen fontos mintázáson túl foglalkoznak gipszöntéssel, makett készítéssel, kőfaragással, különféle formázásokkal, sokszorosítással és bronzöntéssel.

06 – Kerámiaműves szakosztály,

amelynek tanulói megtanulják a korongozást, felrakást, mintázást, öntést és mázazást, és foglalkoznak a szakma anyag-, technológiai- és történeti ismereteivel.

07 – Ötvös (fémműves) szakosztály,

ahol a tanulók ötvösmunkákat terveznek, és megtanulják az azok kivitelezéséhez szükséges fémműves technológiák gyakorlati alkalmazását.

08 – Üvegműves szakosztály,

ahol a diákok megismerik az üveg megmunkálásának lehetőségeit, a formatervezés alapjait, és tágabb értelemben az üveg, mint speciális tulajdonságokkal rendelkező anyag használatát, ide értve a melegüveggel való foglalatosságot is, melyhez iskolánkban (az országban egyedülálló módon) üveghuta is rendelkezésre áll.

09 – Textilműves szakosztály,

ahol a tanulók megismerkednek a korszerű kézműves- és gyári technológiákkal (batikolás, dúcnyomás, síkfilmnyomás, gobelin- és szőnyegszövés, nyüstös szövetek készítése, szabás-varrás, stb.). Mindezt rajzi- és formatanulmányok, modellrajz, a textilművészet története a kezdetektől a modern törekvésekig, textiltervezési és mintatervezési alapismeretek egészítik ki.

10 – Divat- és stílustervező szakosztály,

iskolánk legfiatalabb szakja, nagy múltú bőr szakunkból alakult ki. A szakosztály hangsúlyt fektet nem csak a ruházatra, hanem az öltözködés kiegészítőinek megtervezésére egyaránt, valamint mindezek kivitelezésére is. (szerkesztés, modellezés, makettezés, varrás, díszítő technikák) A divat-és stílustervező szakembernek rálátása van az öltözködés történetére és a mai trendekre, a különböző tradicionális és modern technológiákra, valamint ismeri és alkalmazni tudja a tervezés szempontjait. Divatstílusoknak, divatirányzatoknak megfelelő kollekciókat állít össze a megrendelő elképzeléseit figyelembe véve.

Az Iskolánkban folyó szakképzés támogatása »»

Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája
1093 Budapest, Török Pál u. 1. | Telefon: 217-6833, 217-5180; Fax: 217-5180 | info@kiskepzo.hu
© 2007–2015