Felvételi a Kisképzőbe

Tájékoztató a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégiumba jelentkezésről
és a felvételi vizsgákról

Módosítva: 2015. március 11., 07.00

Tisztelt Felvételizők!

TÁJÉKOZTATÓ

Az iskola teljes neve:
Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium
OM azonosító kódja:
035452,
az intézmény telephely kódja:
001.

Felvételi szabályzat:


Felvételi szabályzat letölthető formátumban
[ 62K]


A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium
2015/2016-os tanév
9. évfolyamába felvételt nyert tanulók névsora itt olvasható »»

A központi írásbelin elért eredmények és a második forduló alkalmával megállapított szakmai-rajzi alkalmasság után alakul ki a végleges sorrend amiből a csúcszsűri a szakokra való jelentkezés figyelembevételével a felvettek névsorát összeállítja.

A 2015/2016-os tanévben
iskolánkban 10 szakosztály indul:

01 Mozgókép- és animácókészítő szakosztály
02 Fotográfus és fotótermék-kereskedő szakosztály
03 Grafikus szakosztály – Grafikus/könyvtervezés specializáció
04 Festő szakosztály
05 Szobrász szakosztály
06 Kerámiaműves szakosztály
07 Ötvös (fémműves) szakosztály
08 Üvegműves szakosztály
09 Textilműves szakosztály
10 Divat- és stílustervező szakosztály

Még sikeres felvételi esetén sem tudunk garanciát vállalni az elsőnek beírt szakra, de a megjelöltek közül valamelyiket mindenképpen igyekszünk tiszteletben tartani. Ebből következik az is, hogy esetleg jelentős előnyt élvez az a jelentkező, aki kevésbé ostromolt szakot is megnevez, és különösen az, aki minél több szak megjelölésével jelzi, hogy a felvételi zsűri belátása szerint szinte bármely szakra való beosztását kézséggel elfogadja.

Fontos tudni, hogy a közismereti tárgyakból elfogadhatatlanul gyenge előképzettségű tanulókat esetleges jó rajzi képességek esetén sem veszünk fel. Iskolánk művészeti jellege nem mentesíti diákjainkat attól, hogy a magyar középiskolák számára meghatározott közismereti tudásszintet elérjék, hiszen nincsen számukra könnyített érettségi. A szakórák nagy száma miatt itt a tanulás nehezebb feladat, mint egy általános gimnáziumban.

Budapest, 2014. november


Szűcs Tibor
igazgató

Egy kis segítség a felvételi második fordulójához ...

A rajzi felvételi feladatai:

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában jelenleg 10 szakosztály működik:

01 – Mozgókép- és animációkészítő szakosztály,

ahol a diákok a mozgóképpel (video) való ismerkedés és a látványtervezés alapjai mellett megismerkednek az animáció, a számítógépes animáció és a rajzfilmkészítés alapjaival is.

02 – Fotográfus és fotótermék-kereskedő szakosztály,

ahol a tanulók, megismerve a fotó sajátos formanyelvét, felkészülnek a fotóriport, az illusztráció, a műszaki és reklámfényképezés és a képzőművészeti fotóhasználat területén való sikeres működésre. A legkülönbözőbb helyszíneken és témákban készített felvételeik kidolgozása során megismerik a hagyományos és elektronikus, digitális képfeldolgozási technikákat, az ahhoz szükséges számítástechnikai ismeretekkel együtt. Mindemellett a növendékek áttekintik a fotóművészet történetét, és a fotográfia olyan társterületeit, mint például az újságok, kiadványok tördelése, és a képszerkesztés.

03 – Grafikus szakosztály,

ahol a tananyag felöleli a reklámgrafikai műfajok (plakát, csomagolás, illusztráció, stb.) és a sokszorosító grafikai eljárások (rézkarc, linómetszet, kőnyomat, stb.) technikai és elméleti alapjait, ide értve természetesen a legújabb számítógépes grafikai ismereteket is.
Grafikus/könyvtervezés specializáció
ahol a diákok megismerik a könyv történetét, a különféle kötésmódokat, bőrdíszítő technikákat, az alapfokú restaurálást. A tervezési feladatok során könyveket, borítókat terveznek, és megismerkednek a könyvet felépítő anyagfajtákkal (papír, bőr, vászon).

04 – Festő szakosztály,

ahol a tanulók megtanulják az építészettel kapcsolatos „murális” műfajok és technikák (mozaik, freskó, szekkó, tűzzománc, üvegablak, stb.) elméleti és gyakorlati alapismereteit, és kiemelten foglalkoznak táblakép festéssel is.

05 – Szobrász szakosztály,

ahol a tanulók a különösen fontos mintázáson túl foglalkoznak gipszöntéssel, makett készítéssel, kőfaragással, különféle formázásokkal, sokszorosítással és bronzöntéssel.

06 – Kerámiaműves szakosztály,

amelynek tanulói megtanulják a korongozást, felrakást, mintázást, öntést és mázazást, és foglalkoznak a szakma anyag-, technológiai- és történeti ismereteivel.

07 – Ötvös (fémműves) szakosztály,

ahol a tanulók ötvösmunkákat terveznek, és megtanulják az azok kivitelezéséhez szükséges fémműves technológiák gyakorlati alkalmazását.

08 – Üvegműves szakosztály,

ahol a diákok megismerik az üveg megmunkálásának lehetőségeit, a formatervezés alapjait, és tágabb értelemben az üveg, mint speciális tulajdonságokkal rendelkező anyag használatát, ide értve a melegüveggel való foglalatosságot is, melyhez iskolánkban (az országban egyedülálló módon) üveghuta is rendelkezésre áll.

09 – Textilműves szakosztály,

ahol a tanulók megismerkednek a korszerű kézműves- és gyári technológiákkal (batikolás, dúcnyomás, síkfilmnyomás, gobelin- és szőnyegszövés, nyüstös szövetek készítése, szabás-varrás, stb.). Mindezt rajzi- és formatanulmányok, modellrajz, a textilművészet története a kezdetektől a modern törekvésekig, textiltervezési és mintatervezési alapismeretek egészítik ki.

10 – Divat- és stílustervező szakosztály,

iskolánk legfiatalabb szakja, nagy múltú bőr szakunkból alakult ki. A szakosztály hangsúlyt fektet nem csak a ruházatra, hanem az öltözködés kiegészítőinek megtervezésére egyaránt, valamint mindezek kivitelezésére is. (szerkesztés, modellezés, makettezés, varrás, díszítő technikák) A divat-és stílustervező szakembernek rálátása van az öltözködés történetére és a mai trendekre, a különböző tradicionális és modern technológiákra, valamint ismeri és alkalmazni tudja a tervezés szempontjait. Divatstílusoknak, divatirányzatoknak megfelelő kollekciókat állít össze a megrendelő elképzeléseit figyelembe véve.

Az Iskolánkban folyó szakképzés támogatása »»

Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája
1093 Budapest, Török Pál u. 1. | Telefon: 217-6833, 217-5180; Fax: 217-5180 | info@kiskepzo.hu
© 2007–2015