ötvös szakosztály

Az ötvösök olyan iparművészek, akik elsősorban fémekkel (főleg rézzel és annak ötvözeteivel, valamint nemesfémekkel) dolgoznak és ezekből készítenek különféle használati tárgyakat, illetve ékszereket.

Az ötvös szakosztályon különösen fontosnak tartjuk, hogy a diákok a tanulás évei alatt a lehető legtöbb fémműves technikával ismerkedjenek meg – a tradicionális kézműves megoldásoktól egészen a modern sokszorosító eljárásokig. Célunk, hogy tanulmányaik végére a diákjaink olyan önálló gondolkodású alkotókká váljanak, akik sikeresen tudják továbbképezni magukat a művészeti egyetemeken, vagy a szakmában elhelyezkedve, akár egy további specializációt biztosító szakirányú képzés után – aranyművesként (ezüstművesként, vésnökként) is megállják a helyüket.

Szakosztályunké a legjobban felszerelt középiskolai tanműhely az országban. A képzés sajátos technikai igényeinek megfelelően a szakma műveléséhez szükséges mindenféle szerszám és gép megtalálható nálunk. Műhelyeinkben oszlopos fúró, eszterga-marógép, köszörűk, többféle csiszoló- és polírozógép, ultrahangos tisztító, függőmotorok, forrasztókonyha, vízbontásos forrasztógép, savazó szekrény, zománcozó kemence, hajlítógép, húzópad, hengerek, üllő, szarvasüllők, formavasak, peremezőgép, golyósprés, öntőgép, elektromos tégelykemence, vákuummotor, viaszinjektor, szurokgolyók és cizellőr szerszámok, galvanizáló és eloxáló berendezés áll a diákjaink rendelkezésére. Minden brett asztal forrasztópisztollyal felszerelt. A tanulók a számítógépes laborban pixel- és vektorgrafikus szoftverek használatát, illetve a Rhino 3D-s programmal számítógépes modellezést is tanulhatnak.

A gyakorlati oktatás során az első évfolyamon a tanulókat megismertetjük az ötvösműhelyben használatos anyagokkal, egyszerűbb szerszámokkal és gépekkel. A tanulók maguk készítik el a saját kéziszerszámaikat és ezalatt megismerkednek az alapvető munkafolyamatokkal. A következő években mind nehezebb feladatokat kell megoldaniuk: terveznek és kiviteleznek pl. dobozokat, tálakat, láncokat, egyszerűbb ékszereket, később ékszerkollekciókat is. Az utolsó, ún. szakképzési évben a diákok az addigiaknál bonyolultabb, összetett funkciót betöltő tárgyakat készítenek. Ezen az évfolyamon általában már olyan feladatokat kapnak, amelyek a szakmai vizsgamunka elkészítésére, illetve az egyetemi felvételire készítik fel őket.

A szakképzés 4+1 éve során az ötvös szakra járó diákok szakelméleti és szaktörténeti tanulmányokat is folytatnak, melynek során megismerkednek az ötvösség történetével, technológiájával, illetve az anyagismeret elméleti alapjaival is. Ezeket a szakterületeket lehetőség szerint párhuzamosan oktatjuk, hogy erősítsük tanulóink holisztikus látásmódját.

Szakosztályunkon a tanulókat önfegyelemre, igényes és pontos munkavégzésre neveljük, hiszen csak így tudják az általuk megtervezett tárgyakat a megfelelő minőségben elkészíteni. Mindent megteszünk, hogy az itt megszerzett szemléletmód és nyitottság egész életükön át elkísérje őket.

Tanítványaink az iskola elvégzése után főleg a különböző művészeti és műszaki egyetemeken tanulnak tovább, főleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME), a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE), a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) és a Nyugat-magyarországi Egyetemen (NyME), de tanulnak végzett diákjaink Angliában és Dániában is. Akik nem felsőoktatási intézményben tanulnak tovább, azok legtöbbször a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskolát választják, amelynek elvégzése után a szakmában helyezkednek el.

KISKÉPZŐ OKTHXBY