fotográfia szakosztály

Iskolánk fotó szakosztályát a nemzetközi hírű fotóművész, Pécsi József kezdeményezésére alapították 1914-ben.

Ezután hetven éven át a miénk volt az egyetlen tanintézmény Magyarországon, ahol a fényképezést, mint szakmát és önálló művészeti tevékenységet oktatták.

„Étlapunkon” a fényképezés minden területe szerepel. Diákjaink az öt éven át tartó szakképzés ideje alatt készítenek Fotográfiát ugyanúgy, mint illusztrációkat és a képzőművészeti fotóhasználathoz sorolható autonóm fotókat. Kipróbálják a történeti fotóeljárásoktat. Gyakorlottá válnak a zselatinos ezüst alapú fényképezés, laborálás terén, és sokoldalúan használják a digitális technikát. Alkotnak és kísérleteznek, szakmát tanulnak és az önkifejezés lehetőségeit keresik.

A mi diákjaink az iskola „legszabadabb” növendékei: szinte a legelső óráiktól kezdve a munkájuk jelentős része külső helyszínekhez kötődik.

Idejüknek csak egy részét töltik tanteremben, fotó-laborban vagy műteremben. Többségében külső helyszínen önállóan fotografálnak, érdekes embereket ismernek meg, különleges helyszínekre jutnak. Sokszor dolgoznak csoportmunkában, irányítanak stábot, rendezik modelljeiket.

Az ötödik – szakképző – évfolyamban elfogadott koncepció és tanári konzultáció mellet készítik el végzős diákjaink szakvizsgafeladatukat. Tanulmányaik befejeztével általában valamelyik művészeti egyetemen (főleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen) tanulnak tovább. Vannak, akik kicsit pályamódosítók lesznek, úgymint filmművészeti egyetemet végzett operatőrök, művészeti egyetemet végzett és fotóval folyamatosan foglalkozó festő- és grafikusművészek.

Az elmúlt húsz évben az iskolánk fotó szakán végzettek közül kerültek ki a művészeti egyetemek oktatói (mára akár docensi rangban), de természetesen vannak Fotográfusaink, szakmai díjakkal elismert fotóriportereink.

KISKÉPZŐ OKTHXBY