felvételi a Kisképzőbe

nappali képzésre (közoktatás)


A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium
2016/2017-es felvételi eljárásának
ideiglenes ragsora tanulmányterületenkénttájékoztató a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Szakgimnázium és Kollégiumba jelentkezésről és a felvételi vizsgákról


Tisztelt Szülők és Felvételizők!

Az iskola teljes neve:
Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Szakgimnázium és Kollégium
OM azonosító kódja: 035452,
az intézmény telephely kódja: 001.

Iskolánkba a 8. évfolyamot befejező gyermekeket várjuk, a más középiskolába járó, 9. évfolyamot megismételni kívánók átjelentkezési eljárás keretén belül jelentkezhetnek. Nekik „csak” a pályaalkalmassági fordulón kell részt venni.


Kérjük töltsék le
és olvassák el figyelmesen
a részletes Felvételi tájékoztatót!


A 2017/2018-as tanévben
iskolánkban 10 szakosztály indul:

0001Mozgókép- és animácókészítő szakosztály
0002Fotográfus és médiakép készítő szakosztály
0003Grafikus szakosztály
grafikus/könyvtervezés specializáció
0004Festő szakosztály
0005Szobrász szakosztály
0006Kerámiaműves szakosztály
0007Ötvös szakosztály
0008Üvegműves szakosztály
0009Textilműves szakosztály
0010Divat- és stílustervező szakosztály

a felvételi menete

a lenti adatok és a tájékoztató a 2017/18-as tanévre történő felvételire vonatkoznak

1.) az első forduló

Erre a központi vizsgára minden diák önállóan, saját általános iskolájában jelentkezik, és ezt a jelentkezési lapot küldi meg abba a középiskolába, ahol a központi felvételi vizsgát szeretné megírni.

A központi felvételi vizsgára 2016. december 9-ig kell jelentkezni!

A helyszín egy tetszés szerinti iskola, ahol ilyen vizsga szervezését meghirdették.

A vizsga 2017. január 21-én 10 órakor lesz abban az iskolában, ahová a jelentkezési lapot a tanuló leadta.

Az általános iskola által kitöltött JELENTKEZÉSI LAPOT a második fordulóra 2017. február 15-ig kell leadni, vagy elküldeni az iskolánk címére:
1093 Budapest, Török Pál utca 1.

2.) az alkalmassági felmérés

2017. február 23-24, 27-28. (csütörtök-péntek, hétfő-kedd) között névre szólóan, megadott időben történik, ami az Iskola www.kiskepzo.hu honlapján lesz olvasható.

Postán senkit nem értesítünk!

A felvételi második fordulója egy komplex szakmai-rajzi alkalmasságot mérő feladatsor, melyet otthonról hozott munkákkal kell kiegészíteni.

A központi írásbelin elért eredmények és a második forduló alkalmával megállapított szakmai-rajzi alkalmasság után alakul ki a végleges sorrend, amiből a csúcszsűri a szakokra való jelentkezés figyelembevételével a felvettek névsorát összeállítja.

Az iskola fenntartja magának azt a jogot, hogy a felvételizőt beszélgetésre behívja a felvételi második fordulója után, ha szükségesnek érzi. (2017. március 4-én vagy 6-án.)

A felvételi űrlapon alapos meggondolás után kell megjelölni azt a (legalább!) három tanulmányi területet, ahová a gyermek első, második és harmadsorban kéri magát. Még sikeres felvételi esetén sem tudunk garanciát vállalni az elsőnek beírt szakra, de a megjelöltek közül valamelyiket mindenképpen igyekszünk tiszteletben tartani. Ebből következik az is, hogy esetleg jelentős előnyt élvez az a jelentkező, aki kevésbé ostromolt szakot is megnevez, és különösen az, aki minél több szak megjelölésével jelzi, hogy a felvételi zsűri belátása szerint szinte bármely szakra való beosztását készséggel elfogadja.

Fontos tudni, hogy a közismereti tárgyakból elfogadhatatlanul gyenge előképzettségű tanulókat esetleges jó rajzi képességek esetén sem veszünk fel.

Iskolánk művészeti jellege nem mentesíti diákjainkat attól, hogy a magyar középiskolák számára meghatározott közismereti tudásszintet elérjék, hiszen nincsen számukra könnyített érettségi. A szakórák nagy száma miatt itt a tanulás nehezebb feladat, mint egy általános gimnáziumban.

Budapest, 2016. október


Szűcs Tibor
igazgató


az alkalmassági felmérés eszköz- és anyagszükséglete, megoldandó feladatai

A szakmai alkalmassági felvételire a következő eszközöket szükséges hozni:

  • A/3-as papírhoz való rajztábla,
  • min. 3 db A/3-as méretű fehér rajzlap,
  • B-s, 2B-s vagy még puhább ceruzák,
  • radír, rajzlap, rögzítő csipesz/rajzszög/ragasztószalag.
  • színes ceruza vagy pasztellkréta vagy vízfesték, ecsetek, ecsettál,
  • a kreatív feladathoz hegyes olló

A szakmai-rajzi alkalmasságot mérő feladatsor feladatai:

  1. csendélet (asztalka vagy hokedli forgástesttel) perspektivikus ceruzarajza (60 perc)
  2. csendélet színes technikával (akvarell, pasztell, színes ceruza választható) (50 perc)
  3. portré élő modellről (fej rajzolása ceruzával) (50 perc)
  4. „kreatív feladat” (30 perc)

az otthoni mappa tartalmára vonatkozó információk és beadásuk menete:

3 db A/3-as méretű (vagy A/3-as oldalra rendezett) otthon készült munkákat bemutató lapot kell beadni, technikai megkötés nélkül. (A lapokon szerepelhetnek rajzok, festmények, alkotásokról készült fotók stb. Elfogadunk 1:1-es színes másolatot is.)
Mivel az alkalmassági vizsgán a jelentkező rajzi képességeit mérjük, ezért az otthoni munkák között ajánlott, ha a rajzokon kívül egyéb szakmai tevékenységéről árulkodnak az otthoni munkák. (pl. fényképek plasztikus/kézműves munkákról, nem látvány alapján készült rajzok, fotográfia stb.)

Amennyiben a felvételiző 3-nál több A/3-as méretű otthoni munkát bemutató lapot hoz magával, a képességvizsgát felügyelő tanár segít a 3 db beadandó lap kiválasztásában.

A/3-as méretnél nagyobb munkát nem áll módunkban bevenni! Ha a munka paszparturázott, az sem haladhatja meg az A/3-as méretet!

A fel nem vett tanulók otthon készült munkáit a felvételi eljárás után, – a titkársággal telefonon történt időpontegyeztetés után – kérésre visszaadjuk. A felvételi rajzokat 2 évig őrizzük meg.


egy kis segítség a felvételi második fordulójához…

KISKÉPZŐ OKTHXBY